Urmareste-ne pe:

Reguli Badminton


separator.png

Incălzire

     Este recomandat un joc de încălzire de aproximativ 5 minute, după intrarea pe teren.
Rolul încălzirii :
• încălzirea jucătorilor.

 

Tragerea la sorți

     Inainte de începerea meciului, tragerea la sorti trebuie sa desemneze partea castigatoare care va avea dreptul sa aleaga una dintre urmatoarele:

 • sa serveasca sau primeasca serviciu;
 • sa inceapa jocul in una din partile de teren preferate.

Partea care a pierdut tragerea la sorti va avea dreptul sa aleaga una din alternativele ramase.

 

Sistemul de scor

          Partea invingatoare va fi desemnata cea mai buna din trei seturi, daca nu se convine altfel dinainte.
          Setul va fi castigat de partea care va realiza prima 21 de puncte.
          In cazul egalitatii la 20, setul va fi castigat de partea care reuseste castigarea a doua puncte consecutive.
          In cazul egalitatii la 29, setul va fi castigat de partea care castiga punctul cu numarul 30.
          Partea care a castigat setul anterior, va servi prima in urmatorul set.

Serviciul

 • Pentru executarea si primirea unui serviciu corect trebuie ca:
  • cel care servește cat si partea aflata la primire sa-si ocupe locurile in careurile de serviciu;
  • cel care servește și cel aflat la primire, trebuie sa stea pe diagonala in careurile de serviciu, fara sa atinga liniile care delimiteaza aceste careuri;
  • atat partea aflata la serviciu cat si partea aflata la primire sa ramana cu picioarele in contact cu suprafata terenului, pe toata durata serviciului;
  • racheta partii aflate la serviciu trebuie sa loveasca baza fulutrașului;
  • la serviciu, punctul de lovirea al fruturașului trebuie sa fie situat sub linia soldului celui care servește, (sub zona anatomica numita creasta iliaca);
  • in momentul serviciului, tija rachetei trebuie sa se gaseasca in plan inclinat;
  • miscarea rachetei celui care servește trebuie sa fie continua de la inceputul serviciului si pana ce     acesta afost efectuat;
  • zborul fluturașului trebuie să treaca pe deasupra fileului si daca nu este interceptata, sa aterizeze in terenul de serviciu al partii aflate la primire.

  Daca un serviciu este incorect ca urmare a unei situatii dintre cele enumerate mai sus, este "fault", (greseala).

  Este tot "fault" și daca si-a ocupat pozitia, incercand sa serveasca, scapa fluturașul, sau nu reuseste lovirea acesteia.

  Serviciul este considerat ca a inceput in momentul in care bratul cu racheta celui aflat la serviciu, (aceasta ocupandu-si in prealabil pozitia pentru a servi), face prima miscare spre minge.

  Partea aflata la serviciu nu trebuie sa serveasca inainte ca partea aflata la primire sa fie pegatita, dar daca partea aflata la primire, returneaza serviciul, se considera a fi fost pregatita petru a primi serviciul. Se considera partea aflata la primire este pregatita pentru a primii serviciul atunci cand are pozitia specifica jucătorului aflat la primire si privirea ridicata spre cel aflat la serviciu.

  La dublu jucatorii care nu sunt implicati in servici, poate sa ocupe orice pozitie pe teren fara să obstructioneze vizibilitatea celor aflați la serviciu respectiv primire.

 

Jocul la simplu

          Jucatorii trebuie sa serveasca din si sa primeasca in careurile lor din dreapta, daca numarul de puncte realizat de partea aflata la serviciu este par.

          Jucatorii trebuie sa serveasca din si sa primeasca in careurile lor  din stanga, daca numarul de puncte realizat de partea aflata la serviciu este impar.

          La scorul de 0-0 partea aflata la serviciu , va efectua serviciul din careul de serviciu-dreapta.

          Fluturașul este lovit alternativ de partea la serviciu si de partea la primire pana este comis un "fault" sau fluturașul inceteaza sa mai fie in joc.

         Daca partea la primire a comis un "fault" sau  fluturașul nu mai este in joc deoarece a atins suprafata terenului partii aflata la primire, sau a fost trimis în afara terenului de aceasta, partea aflata la serviciu castiga punctul, atunci partea aflata la serviciu va servii iarasi din cealaltă partea de teren.

         Daca partea la serviciu a comis un "fault" sau fluturașul nu mai este in joc deoarece a atins suprafata terenului partii aflata la serviciu, sau a fost trimisa afara din teren de acesta, partea aflata la serviciu pierde punctul respectiv și în acelasi timp dreptul la serviciul urmator.

 

Jocul de dublu

        Ca si la jocul de simplu, functie de numarul de puncte acumulate de catre partea aflata la serviciu, se va servi din careurile de serviciu din dreapta pentru scor par si respectiv, partea stanga pentru scor impar.

        Numai jucatorul aflat la primire poate returna serviciul. Daca fluturașul atinge partenerul jucatorului aflat la primire sau este lovita de catre acesta, se considera gresala, "fault".

        Dupa ce serviciul a fost returnat corect, fluturașul poate fi lovita de oricare din jucatorii partii aflate la serviciu si apoi de oricare dintre jucatorii partii aflate la primire si tot asa, pana când fluturașul inceteaza sa mai fie in joc.

        Serviciile trebuie efectuate alternand careurile de serviciu. Jucatorii nu trebuie sa serveasca in afara randului, ori sa primeasca doua servicii consecutive in acelasi set (excepriile fiind atunci cand se serveste sau se primeste dintr-un careu de serviciu gresit sau cand se dicteaza "repetare") .Orice jucator al partii invingatoare poate servii in setul urmator si orice jucator al partii care a pierdut poate primii .


Schimbarea terenurilor

        Jucatorii trebuie sa schimbe terenurile la sfarsitul primului set si daca se joaca si setul al III-lea, cel decisiv, se vor schimba terenurile la inceputul setului III si in timpul setului III cand una din parti a realizat prima 11 puncte.

        Daca jucatorii omit sa faca shimbul de terenuri, acesta se va face atunci cand s-a descoperit omisiunea, pastrandu-se scorul din momentul respectiv.

 

Pauza

        In jocurile oficiale, se poate face o pauza de 1’ atunci cand una din parti ajunge prima la 11 puncte.

        Pauza dintre seturi va fi de 2’. Pauzele nu pot depasi timpul prevazut de regulament, dar de comun acord, partile pot renunta la pauza sau pot incepe jocul mai devreme, anuntandu-si intentia arbitrului meciului.


Faulturile

Este considerat fault in urmatoarele situatii:

                       1 daca serviciul nu este corect;

                       2 daca in timpul jocului, fluturașul:

 • aterizeaza in afara terenului (fara sa fi atins linia cu baza);
 • trece pe sub fileu;
 • nu a trecut peste fileu
 • atinge tavanul sau peretii salii;
 • atinge o persoana sau imbracamintea jucatorului
 • atinge orice obiect ori persoana de pe langa teren;

                      3 daca in timpul jocului, punctul initial de contact al rachetei cu fluturașul nu este de partea delimitata de fileu a aceluia care executa lovitura, oricum racheta poate sa urmeze, in virtutea inertiei, mingea,  dincolo de fileu cu conditia sa nu-l atinga sau sa nu deranjeze opozantul;

                     4 Daca in timpul jocului, un jucator:

 • atinge fileul sau suportii acestuia cu raceta, cu corpul sau cu imbracamintea;
 • aluneca cu racheta sau cu corpul, pe sub fileu in terenul adversarului iar acesta este obstructionat sau deranjat;
 • obstructioneaza un oponent, adica impiedica un oponent sa faca o lovitura legala;
 • in mod deliberat deranjeaza un oponent cu orice actiune ca aceea de a tipa(in momentul in care oponentul se gaseste in situatia de a lovi) sau a face gesturi ofensatoare;
 • in mod deliberat, flagrant si repetat trage de timp, sau are purtare necorespunzatoate;

                    5 Daca in timpul jocului, fluturașul:

 • in timpul executarii unei lovituri este prinsa si mentinuta pe racheta apoi aruncata;
 • este lovit de doua ori succesiv si distinct de acelasi jucator, la efectuarea unei singure lovituri;
 • este lovita succesiv atat de un jucator cat si de partenerul acestuia;
 • atinge racheta unui jucator si isi contina zborul inapoi, spre terenul jucatorului care a atins-o;

                   6 Daca la serviciu fluturașul se prinde in fileu si ramane suspendat pe fileu sau daca trece peste fileu se prinde in acesta de partea opozantului;

                  7 Daca la serviciu, fluturașul este  lasat sa cada de catre jucatorul la primire si nu  aterizeaza in limitele careului de serviciu.  tel.png

 

fbtitle.png

 

newstitle.png

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii Squash Sport Arena te invitam sa iti introduci numele si emailul mai jos. 


Copyright (C) 2014 - Squash Sport Arena - Toate drepturile rezervate
×